Montes de Malaga
Real Estate

Onroerend goed, landelijk gelegen huizen te koop in Antequera, Villanueva del Trabuco, Concepcion, Casabermeja, Colmenar, Comares, Riogordo, Malaga, Andalusie, AndalusiŽ, Spanje. Villa's te koop in Malaga, Spanje, onroerend goed, woningen, Malaga, Andalusie, Spanje
English Deutsch
Onroerend Goed Accommodatie Eten & Drinken Services Natuur Cultuur Reizen Weer


« Beginpagina

Natuur


Tuinieren

Montes de MŠlaga

El Torcal

Fuente de Piedra

Tochten

 

 

Nieuwsbrief


Ja, hou mij op de hoogte van het laatste nieuws, waaronder alle nieuwe en geactualiseerde huizen. Mijn e-mail-adres is:

Waterzuinige planten

Het kiezen van planten voor ons Mediterrane klimaat is hetzelfde als voor alle tuinen: het vereist een zorgvuldige afweging. Kies planten vanwege hun vorm, structuur, kleur en houd rekening met grootte, groenblijvers of eetbare vruchten. Wat wil je met de planten bereiken: de bodem bedekken, fleurige bloemenpracht, bescherming tegen de wind of inkijk? Houd ook rekening met de stijl van je huis: natuurlijk of formeel, met gesnoeide groenblijvers?

Bestudeer de plek. Waterzuinige planten stellen zeer specifieke eisen aan de plaats waar ze geplant worden. Houd er rekening mee dat planten in de toekomst -veel- groter kunnen worden. Je keuze is ook afhankelijk van de mate waarin je rekening wilt houden met lokale tradities en omringende tuinen.

We hebben een lijst gemaakt van planten die gemakkelijk genoeg zijn voor beginners en die bijna overal verkrijgbaar zijn. Er zijn natuurlijk tientallen andere, maar hier moet je een goede start mee kunnen maken. En de planten die we geselecteerd hebben voor tuinen aan zee kunnen natuurlijk ook in het binnenland geplant worden. Alle planten in deze lijst zijn zuinig met water, tenzij anders vermeld.
Agapanthus
afrikaanse lelie

De groenblijvende Afrikaanse lelie bespaart het hele jaar door veel werk door de bodem te bedekken en onkruid geen kans te geven. Beschikbaar in een enorme reeks cultivars, die vooral verschillen in grootte en compactheid van de bloemschermen. Na de bloei de wortelstok scheuren. Bloeit dan weer na 1 - 2 jaar.

Arctotis
berenoor

Deze fel bloeiende, zich snel verspreidende bodembedekker in verschillende hoogtes is erg gewild. De berenoor bloeit het beste op goed gedraineerde, zonnige hellingen. Water geven tot ze zijn aangeslagen. Gemakkelijk te stekken.

Bougainvillea
bougainville

Deze  snelgroeiende klimmer of bodembedekker is een lust voor het oog met zijn extravagante kleurenpracht. Bougainville houdt van arme grond, droogte en verwaarlozing, maar heeft een hekel aan gerommel rond zijn wortels. Zorgvuldig planten en geleiden, en in een oogwenk bedekken stekelige uitlopers je hele huis.

Ficus carica
vijg

De bladverliezende eetbare vijg groeit snel en stelt weinig eisen, gedijt in de volle zon en wordt 3 - 7 meter hoog. Kan zo goed tegen droogte dat zaden zelfs in stenen muren ontkiemen, waar de wortels moeilijk te verwijderen zijn. Irrigatie en mest verminderen de kwaliteit van de vruchten. Prachtige bladpatronen en heerlijke vruchten.

Ficus elastica
rubberplant

Alom bekend als kamerplant heeft de groenblijvende rubberplant het buiten veel beter naar zijn zin. Een enorme boom die weinig licht nodig heeft. De meeste worden ergens tussen de 2 en de 9 meter hoog en kunnen goed tegen droogte nadat ze zijn aangeslagen.

Nerium
oleander

Takken van de bladhoudende oleander groeien in hoog tempo 2 - 3 meter. Leerachtige bladeren zijn bestand tegen de droogste lucht, de wortels zoeken diep naar water. Planten in goed gedraineerde grond, zelfs brakke en zouthoudende grond, in de volle zon. Water geven tot hij is aangeslagen. Alle delen zijn zo giftig dat zelfs snoeihout gebruikt om de barbecue op te stoken nog dodelijk kan zijn.

Opuntia ficus-indica
cactusvijg

De cactusvijg groeit rond Mediterrane boerderijen, waar hij boomachtige proporties kan aannemen. De vruchten zijn sappig en smakelijk maar moeten wel geschild worden. Een bekende plant die prachtig aftekent tegen de blauwe avondlucht. Dicht bij elkaar geplant vormen ze geleidelijk een ondoordringbare haag. Een afgevallen blad schiet wortel, vaak sneller dan wanneer zorgvuldig geplant.

Palmbomen, veel

Hoewel de Europese dwergpalm de enige inheemse soort is op het Iberisch schiereiland, hebben veel andere soorten het hier ook uitstekend naar hun zin. Probeer Brahea armata, Brahea edulis, de langzaam groeiende maar prachtige Butia capitata, Jubea chilensis, Phoenix dactylifera of canariensis, respectievelijk de dadelpalm en de canarische dadelpalm, of Washingtonia filifera of robusta. De meeste palmbomen hebben extra water nodig tot ze zijn aangeslagen, wat enkele jaren kan duren.

Passiflora
passiebloem

Passiebloemen zijn er in grootte variŽrend van potplanten tot alles overwoekerende klimplanten. De bloemen, van minuscuul en exquise tot 12 centimeter in doorsnee, bestaan in heel veel verschillende kleuren. De bloei is op zijn best als het heetst van de zomer voorbij is en gaat bijna het hele jaar door. Vruchten zijn heerlijk of juist smakeloos. Passiebloemen hebben nauwelijks verzorging nodig. Plant ze in humusrijke grond, in de zon maar de wortels in de schaduw. Snoei tot de helft terug om groeit te bevorderen.

Pelargonium
geranium

De meesten van ons hebben hun hele leven al tegen geraniums aangekeken, maar zich waarschijnlijk nooit gerealiseerd dat ze oorspronkelijk van de Kaap komen, waar een Mediterraan klimaat heerst en niemand ze in het wild water geeft. Probeer de omstandigheden op de plaats van herkomst zo veel mogelijk na te bootsen, zoals lichte, goed gedraineerde grond op warme, zonnige plekken. Hooguit incidenteel water geven. Verwennerij met rijke grond, irrigatie of mest verkort hun levensduur, volle schaduw bevordert slappe groei.

Punica granatum
granaatappel

De bladverliezende, doornige granaatappel, of granada in het Spaans, heeft veel te bieden. Geniet van zijn prachtige bladeren, koperkleurig in de lente, goudkleurig in de herfst, en de fel oranje tot rode bloemen. Zure vruchten met een leerachtige schil kunnen bewaard worden voor verfrissende drankjes. Droogteminnend, vereist goede drainage en volle zon. Een goede kandidaat in de buurt van dieren en in droge tuinen.

Strelitzia reginae
paradijsvogel-bloem

Intrigerende oranje met paarse bloemen tussen banaanachtige bladeren geven de groenblijvende paradijsvogelbloem een exotisch uiterlijk. Als hij goed verzorgd wordt en de ruimte krijgt om te groeien, is dit een uitstekende keuze voor zonnige plaatsen, naast het zwembad of in een pot op het terras. Opgekweekt van zaad hebben ze 6 - 8 jaar nodig om te gaan bloeien. Strelitzia nicolai heeft minder spectaculaire, hele witte bloemen, maar maakt dat goed door 4 - 6 meter hoog te worden.

Vitis vinifera
druif

De bladverliezende druif bedekt al snel een prieel of pergola. De lokale bevolking zal je graag helpen bij het kiezen van een geschikte variŽteit en locatie, en ook bij het snoeien. Zachte bladeren worden gebruikt in de Griekse keuken.

Yucca
yucca

Yucca's zijn  gemakkelijke groenblijvende vaste planten met zwaardvormige, succulente bladeren. Sommige groeien uiteindelijk uit tot struiken of zelfs bomen. Essentieel in Mediterrane tuinen. Ze zijn op hun best als hun uitgesproken vormen en opzienbarende bloemen tot hun recht komen. Zelfs jonge planten verlenen direct cachet aan een saaie plek. Verdragen ondiepe grond, zeewind, droogte en staan graag in de volle zon.

Zantedeschia
aronskelk

De gemakkelijke calla lelie groeit en bloeit op niets anders dan de winterregen en een redelijke hoeveelheid licht, maar heeft liever geen volle zon. Tijdens de droge zomer sterft de plant bovengronds af en loopt dan na de eerste herfstregens opnieuw uit, met grote, zachte bladeren. De prachtige kelkvormige bloemen verschijnen in het vroege voorjaar.

Tuinieren

Klimaat
Zuinig met Water
Droog Tuinieren
Planten
Tuin aan Zee

Taakbalk  ●   Wegwijzer  ●  Favorieten  ●  Verkocht  ●  Contact  ●  © 2002 - www.montesdemalaga.com