Montes de Malaga
Real Estate

Onroerend goed, landelijk gelegen huizen te koop in Antequera, Villanueva del Trabuco, Concepcion, Casabermeja, Colmenar, Comares, Riogordo, Malaga, Andalusie, Andalusië, Spanje. Villa's te koop in Malaga, Spanje, onroerend goed, woningen, Malaga, Andalusie, Spanje
English Deutsch
Onroerend Goed Accommodatie Eten & Drinken Services Natuur Cultuur Reizen Weer


« Beginpagina

Eten & Drinken


Thuis

Uit Eten

Op de Markt

Olijven

Wijnen

Tapa's

 

 

Nieuwsbrief


Ja, hou mij op de hoogte van het laatste nieuws, waaronder alle nieuwe en geactualiseerde huizen. Mijn e-mail-adres is:

Wijnen

De Bodega van Scholtz

In de provincie Málaga worden veel befaamde wijnen geproduceerd, waarvan je de meeste kun uitproberen in de stad Málaga, in het Antigua Casa Guardia, dicht bij de Paseo del Parque, het subtropische park langs de haven. Hier, in het Antigua Casa Guardia, staan 21 grote vaten opgesteld langs de muur, elk gevuld met een andere wijn die je allemaal kunt proeven.

Als je op wijnexcursie gaat, zul je al snel ontdekken dat elk dorp beweert de beste wijn in de provincie te produceren. Neem de hoofdweg van Torre del Mar naar het noorden, voorbij Vélez-Málaga en via dorpen als Arenas, Corumbela, Archez en Cómpeta terug naar de kust in de buurt van Torrox. De wijn uit Cómpeta heeft de reputatie de beste te zijn, maar misschien geef je de voorkeur aan mildere soorten met een minder geprononceerde smaak van rozijnen. Bovendien komen wij uit Colmenar. Daar wordt pas goede wijn gemaakt...


Mosto

Sommige wijnen, zoals de Mosto, komen niet veel verder dan de lokale markt en uiteraard de diverse bars en venta's waar er ieder jaar reikhalzend naar uitgekeken wordt. Deze honingkleurige wijn staat gedurende de wintermaanden in glazen kannen op de bar en vult menig glas. Waar wijn wordt gemaakt daar wordt gedronken, is hier een veelgebruikte uitleg. De lokale cafébezoeker houdt van zijn Mosto, gemaakt van witte druiven die eerst drie dagen in de volle zon te drogen worden gelegd om vervolgens via hun eigen gistingsproces en volgens traditie zonder toevoegingen van chemicaliën, tot wijn te worden verwerkt. En dat kan van zijn wereldberoemde zusje uit Frankrijk, de Beaujolais, niet gezegd worden, hoewel een te gretige dronk van de Mosto ook een stevige hoofdpijn kan veroorzaken.

En grappen de Fransen zelf ieder jaar weer waar hun 'nouveau' naar zal smaken: banaan, kers, appel of aardbei, de Mosto komt maar in twee varianten voor: droog of zoet. Uiteraard geeft het gunstigste klimaat van Europa, ook hier in de bergen van Malaga, een ruime garantie op een goed glas Mosto, jaar in, jaar uit. En daar zullen onze noorderburen het dan mee moeten doen!

Vino de los Montes

Evenals de Beaujolais kan de Mosto maar een paar maanden bewaard worden. Gelukkig hebben de wijndrinkers hier daar een oplossing voor gevonden: een Vino de los Montes. Deze rode wijn zul je vaak aantreffen op de wijnkaarten van hotels en restaurants. Uiteraard mag naast een Plato de los Montes (een schotel van chorizoworst, varkensfilet, gebakken ei, gefrituurde groene paprika’s en in olijfolie gebakken patates frites) een halve of een hele literkruik met deze Vino de los Montes niet ontbreken. Ook in de omgeving geproduceerd is de Montespejo, ditmaal een witte wijn uit de Montes de Malaga waarvan de smaak lijkt op die van Muscadet. Uitstekend in combinatie met schaal- en schelpdieren of kaasfondue.


Tinto de Verano

Veel Zuid-Spaanse wijnen hebben een relatief hoog alcoholgehalte. Voor de hete zomermaanden, als de alcohol je nogal snel naar het hoofd stijgt, hebben de Andalusiërs een lichter alternatief, de Tinto de Verano. Geen wijnsoort op zich, maar een willekeurige rode wijn (de tinto) aangelengd met Casera, een koolzuurhoudende frisdrank die wel wat lijkt op 7-Up, maar minder zoet is. Tezamen met een paar ijsklontjes in een longdrinkglas maakt dit een heerlijk koel zomerdrankje waar je niet te snel dronken van wordt.


Málaga

Tot de jaren '70 van de 19e eeuw waren de wijnen uit Málaga beroemd in heel Europa en hadden in die tijd een zelfde reputatie als de bekendere sherry. Of zelfs beter. Het alcoholgehalte van deze wijn ligt meestal rond de 18 percent, veel hoger dan de 11 procent van de gemiddelde tafelwijn, doordat ze van rozijnen gemaakt worden en niet van verse druiven.

De ondergang van de Málaga-wijnen werd veroorzaakt door twee afzonderlijke factoren. Binnen een een paar jaar werd het grootste deel van de wijngaarden verwoest door de ziekte fylloxera. In andere landen, en zelfs in andere delen van Andalusië, werden nieuwe wijngaarden aangeplant door de oorspronkelijke wijnstokken te enten op exemplaren uit Californië die immuun waren tegen de ziekte. De andere oorzaak was de langzaam afnemende vraag naar zoete wijnen. Maar de zoete Málaga-wijnen zijn nooit helemaal verdwenen. De beroemde bodega Scholtz is een van de grotere producenten.

Wijnen

Mosto
Vino de los Montes
Tinto de Verano
Málaga

Taakbalk  ●   Wegwijzer  ●  Favorieten  ●  Verkocht  ●  Contact  ●  © 2002 - www.montesdemalaga.com