Montes de Malaga
Real Estate

Onroerend goed, landelijk gelegen huizen te koop in Antequera, Villanueva del Trabuco, Concepcion, Casabermeja, Colmenar, Comares, Riogordo, Malaga, Andalusie, Andalusië, Spanje. Villa's te koop in Malaga, Spanje, onroerend goed, woningen, Malaga, Andalusie, Spanje
English Deutsch
Onroerend Goed Accommodatie Eten & Drinken Services Natuur Cultuur Reizen Weer


« Beginpagina

Eten & Drinken


Thuis

Uit Eten

Op de Markt

Olijven

Wijnen

Tapa's

 

 

Nieuwsbrief


Ja, hou mij op de hoogte van het laatste nieuws, waaronder alle nieuwe en geactualiseerde huizen. Mijn e-mail-adres is:

Groenten

Verse groenten zijn nog steeds seizoensgebonden, hoewel dankzij moderne transportmiddelen en  opslagmethoden meer groenten buiten hun seizoen op meer plaatsen beschikbaar zijn. De meeste groenten die op de markt verkocht worden, zijn gesorteerd naar grootte en kwaliteit, van extra tot primera, eerste, tot segunda, tweede categorie. Prijzen variëren per categorie, maar tussen het ene dorp en het andere. Groenten van buiten het seizoen zijn natuurlijk duurder dan seizoensgroenten, die vaak plaatselijk geteeld worden.
 

Artisjok
alcachofa

Een eetbare distel, te koop van de vroege winter bijna tot aan de zomer. Een vaste plant die ruim een meter hoog wordt. alleen het hart en het vleesachtige pulp aan de binnenkant van de bladeren is eetbaar.

Asperge
espárrago

De eerste uitlopers van de wilde asperge steken aan het eind van de winter door de vochtige grond. De gecultiveerde asperge, zowel de witte als de groene, verschijnt pas rond Pasen. Wilde asperge heeft dunne uitlopers met een beetje bittere smaak.

Aubergine
berenjena

Aubergine is een echte zomergroente, in grootte variërend van kleine exemplaren ter grootte van een pruim tot flinke joekels. Ook de kleur loopt uiteen van heel donkerpaars tot violet en roomwit. Kleine witte aubergines lijken wel wat op kippeneieren en vandaar dat de Amerikanen deze groente "eggplant" noemen.

Boon, Groene
judía verde

Het hele jaar door te koop, maar in de zomer tegen lagere prijzen. Er is een flink aantal variëteiten. Jonge, malse, vers geplukte bonen hoeven vrijwel nooit afgehaald te worden.

Tuinboon
haba, fava

Dikke, lichtgroene bonen in grote peulen lijken sprekend op de Amerikaanse limaboon, maar zijn in werkelijkheid familie van de erwt. Hun seizoen is het voorjaar.

Taugé
brote

Vers en in potjes te koop in de meeste supermarkten.

Biet
remolacha

Rode biet, een wintergroente, wordt in de Spaanse keuken vooral gebruikt in voorgerechten en salades.

Broccoli
bróculi, brécol

Van winter tot voorjaar.

Spruit
col de Bruselas

Van winter tot voorjaar.

Kool
col, repollo

Altijd verkrijgbaar, maar op zijn best in de winter. Kool is een standaardingrediënt in veel Spaanse stoofschotels.

Wortel
zanahoria

Wortelen zijn het hele jaar door te koop.

Selderie
apio

Selerie, te koop gedurende de koudere maanden, wordt meestal verkocht per bosje, of manojo.

Maïs
maíz

Zoete maïs aan de kolf is sinds kort verkrijgbaar in Spanje, vooral in gebieden waar veel buitenlanders wonen. Maar op de Kanarische Eilanden wordt maïs als eeuwen gebruikt in sommige stoofschotels.

Courgette
calabacín

Dit lid van de pompoenenfamilie is een zomergroente en lijkt wel wat op een komkommer, hoewel sommige soorten aanzienlijk groter worden.

Komkommer 
pepino

Frisse komkommer, hoewel het hele jaar door verkrijgbaar, is een echte zomergroente en een basisingrediënt in salades en gazpacho's. De lange, gladde variëteit wordt hier vaak pepino holandés, Hollandse komkommer, genoemd.

Witloof
endibia

Brussels lof of witlof, waarvan de Spaanse naam al gauw leidt tot verwarring met andijvie. Witloof is te koop gedurende de wintermaanden. Gekrulde witlof, een wat bitter smakende sla-achtige groente, wordt ook wel cichorei genoemd en heet in het Spaans escarola. Gemalen cichorei om koffie een rijkere smaak te geven of te vervangen, wordt achicoría genoemd. Dat is de gedroogde wortel van witlof.

Venkel
hinojo

De bolvormige wortel van de gecultiveerde venkel kan rauw of gekookt gegeten worden. Het heeft een subtiele anijssmaak. Wilde venkel groeit overal in de heuvels rond Málaga. Het wordt gebruikt bij het inmaken van olijven en als smaakmaker in de soep.

Knoflook
ajo

Knoflook wordt op de markt verkocht per bol, cabeza, of gevlochten in strengen, ristras. Een enkele teen knoflook het een diente, of tand.

Prei
puerro

Familie van de ui en ziet eruit als een dikke, uit zijn krachten gegroeide bosui.

Sla
lechuga

De meest voorkomende slasoort op de Spaane markt is de ouderwetse kropsla met donkergroene bladeren aan een enkele steel. IJsbergsla, crispilla, een compacte krop sla, is ook erg populair. Sla is er het hele jaar door, maar in de winter het duurst.

Champignon
champiñón, seta

De eerste van de Spaanse namen wordt alleen gebruikt voor de witte, gecultiveerde paddestoelen die overal te koop zijn. De tweede naam staat voor elke andere soort paddestoel, vooral wilde. Truffels, trufas, zijn verkrijgbaar in potjes of in blik, maar zelden vers.

Ui
cebolla

De beste uien zijn de zoete, gele Spaanse uien. Er zijn ook rode uien, hele kleine die cebollas francesas genoemd worden, groene uien, meestal wat groter geoogst, en sjalotjes, chalotas of escalonia. Bieslook, dat je gemakkelijk zelf kunt zaaien, heet cebollina. Uien komen aan het begin van de zomer op de markt.

Palmhart
cogollo de palmito

Worden meestal alleen in blik verkocht. Maar soms zijn ze in stalletjes op straat te koop, van straathandelaren die de wilde dwergpalmen oogsten en schillen tot op het houtachtige hart, dat rauw gegeten wordt.

Erwt
guisante

Beschikbaar van winter tot voorjaar. Erwten zijn het vers geplukt het lekkerst, voordat de natuurlijke suikers  worden omgezet in zetmeel.

Peper
pimiento

Rode peper, de rijpe versie van de groene, zijn zoeter en milder. Hete chilipepers worden guindillas genoemd. De hele kleine rode pepers zijn het scherpst. Ze komen aan het begin van de herfst op de markt.

Aardappel
patata

Spaanse ontdekkingsreiziger brachten de aardappel rond 1540 mee uit Zuid-Amerika en hij werd in Spanje al gecultiveerd lang voordat hij in de rest van Europa populair werd. De aardappel wordt op brood na waarschijnlijk het meest op de Spaanse eettafel gezet. De favoriete bereidingswijze is natuurlijk patatas fritas, frieten. Nieuwe aardappels komen in het voorjaar op de markt.

Pompoen
calabaza

De pompoen, van dezelfde familie als de courgette, wordt geoogst in de zomer maar blijft de hele winter houdbaar. Sommige groeien tot enorme proporties en worden op de markt per part verkocht. Spaanse pompoenen hebben vaak een groene schil. De zaden kunnen worden gedroogd en geroosterd als borrelhapje.

Radijs
rábano

Verkrijgbaar in allerlei groottes, van knikker- tot knolformaat.

Spinazie
espinacas

Spinazie is een gewas van het koude seizoen, verkrijgbaar van de herfst tot de lente.

Zoete Aardappel
batata, boniato

Deze zoet smakende, oranje groente verschijnt ruim voor Allerzielen op markt, wanneer hij tezamen met kastanjes gegeten wordt. De Amerikanen eten de zoete aardappel met Thanksgiving en vlak na Kerstmis is het seizoen al weer voorbij. De zoete aardappel wordt vak ten onrechte yam genoemd. Echte yam, ñame, een zetmeelachtige wortel, wordt geteeld en gegeten op de Kanarische Eilanden.

Tomaat
tomate

In ons deel van Spanje groeien tomaten het hele jaar door op beschutte plaatsen en in kassen. De nog wat groene, niet helemaal rijpe tomaten zijn heerlijk in salades, terwijl de rijpe exemplaren worden gebruikt in gazpacho's en tomatensauzen.

Raap
nabo

Meestal gebruikt als smaakmaker in stoofschotels, maar ook zowel rauw als gekookt gegeten.

Op de Markt

Fruit
Groenten
Peulvruchten
Vis
Schelpdieren
Gevogelte
Rundvlees
Varkensvlees
Lamsvlees
Ham
Kaas
Kruiden
Spijsolie

Taakbalk  ●   Wegwijzer  ●  Favorieten  ●  Verkocht  ●  Contact  ●  © 2002 - www.montesdemalaga.com