Montes de Malaga
Real Estate

Onroerend goed, landelijk gelegen huizen te koop in Antequera, Villanueva del Trabuco, Concepcion, Casabermeja, Colmenar, Comares, Riogordo, Malaga, Andalusie, Andalusië, Spanje. Villa's te koop in Malaga, Spanje, onroerend goed, woningen, Malaga, Andalusie, Spanje
English Deutsch
Onroerend Goed Accommodatie Eten & Drinken Services Natuur Cultuur Reizen Weer


« Beginpagina

Eten & Drinken


Thuis

Uit Eten

Op de Markt

Olijven

Wijnen

Tapa's

 

 

Nieuwsbrief


Ja, hou mij op de hoogte van het laatste nieuws, waaronder alle nieuwe en geactualiseerde huizen. Mijn e-mail-adres is:

Schaal- en schelpdieren

Schaal- en schelpdieren zijn erg bederfelijk. De meeste weekdieren (mosselen, oesters, sint-jakobsschelp) worden in de schelp verkocht en moeten nog leven om de versheid te garanderen. De schelpen moeten stevig gesloten zijn. Schaaldieren (garnalen, kreeft) moeten fris en ziltig ruiken en mogen geen gebroken staart, scharen of voelsprieten hebben, want dat zijn aanwijzingen dat ze ingevroren en weer ontdooid zijn. Bivalven zijn dieren met twee scharnierende schelpen, gastropoden hebben een enkele schelp, cephalopoden zoals de inktvis en de octopus hebben hun 'schelp' aan de binnenkant van hun lijf in de vorm van kraakbeen.
 

Garnaal
gamba

Als verzamelnaam wordt het woord gamba gebruikt voor allerlei soorten garnalen, van piepklein tot megagroot. De grote, bruinroze garnalen die zo lekker zijn om te grillen, heten in het Spaans langostinos, niet te verwarren met wat in het Nederlands langoustine genoemd wordt, want dat heet cigala in het Spaans. Hoe groter de garnaal, des te duurder. Garnalen in de winkel zijn soms ingevroren geweest en ontdooid voor de verkoop. Verse garnalen zijn helderder, transparanter en zachter dan diepgevroren exemplaren, die er een beetje 'gekookt' uitzien.

Langoustine
cigala

Dit is wat de Fransen (en wij Nederlanders ook) langoustine en de Italianen scampi noemen. Het zijn net miniatuurkreeftjes met kleine scharen en een hardere schaal dan garnalen. Ze zijn koraalrood van kleur, die niet verandert tijdens het koken.

Kreeft
langosta, bogavante

De langosta is de langoest, die geen scharen heeft maar lange voelsprieten. Het zoete, sappige vlees komt uit de staart. Rauw zijn ze roodbruin van kleur. De bogavante is de echte kreeft, de Franse homard, met zware scharen die goed vlees bevatten. Hij is groenzwart gevlekt. Kreeft moet levend gekocht worden. Ingevroren kreeftenstaarten zijn te koop in de grote supermarkten in Málaga.

Krab
cangrejo

Krab wordt geprezen om het zoet smakende vlees binnen in zijn pantser. Helaas bevat een flinke krab van een halve kilo niet echt veel vlees. De centolla is de zeespin, wiens schaal bedekt is met knobbels, de nécora is een klein krabbetje, vaak geserveerd als tapas of gekookt in de soep. Koop krabben levend en kies exemplaren die voor hun grootte zwaar aanvoelen.

Rivierkreeft
cangrejo
del río

Rivierkreeft is een echte delicatesse. Ze zien eruit als garnalen. Koop ze als ze nog levend en beweeglijk zijn en kook ze direct.

Oester
ostra

Oesters zijn de laatste tijd beter verkrijgbaar en iets minder duur geworden. Je kunt ze gerust het hele jaar door eten. Koop oesters levend met hun schelp stevig gesloten.

Strandgaper
almeja

Deze variëren van piepklein tot zo groot als een 2-euromunt. Hun kleur loopt van grijs tot bruin en ze zijn licht geribbeld. Schelpen moeten stevig gesloten zijn of sluiten als je ermee op het aanrecht tikt. Geopende en gebroken exemplaren verwijderen. Niet in de koelkast bewaren.

Kokkel
berberecho

Ronder en groter dan strandgapers, met diep geribbelde schelpen. Selecteer ze zoals strandgapers en serveer ze rauw of gestoomd.

Venusschelp
concha fina

Prachtige gladde schelpen, mahoniekleurig. Koop ze levend. Je kunt ze weken in zout water. Rauw serveren met citroen en zout.

Tafelmesheft 
navaja

Lange goudbruine rechthoek die eruit ziet als een zakmes. Je kunt ze rauw of gestoomd eten. Ze zijn heerlijk. Eet ze warm met veel citroensap.

Mossel
mejillón

Mosselen zijn erg voedzaam en licht verteerbaar. Doordat de schelpen zo dun zijn, levert een kilo mosselen meer voedsel op dan een kilo oesters. In de winkel verkochte mosselen worden van schone mosselbanken geoogst en kunnen het hele jaar door gegeten worden, als ze maar levend zijn. Schelpen moeten stevig gesloten zijn of sluiten als je ermee op het aanrecht tikt. Geopende, gebroken en drijvende exemplaren verwijderen.

Sint-jakobsschelp
vieira

Ook wel bij zijn Franse naam coquille St. Jacques genoemd. Dit schelpdier heeft een prachtige geribbelde schelp, een mooi serveerschaaltje waarin de inhoud vaak wordt opgediend. Het was ooit het symbool voor de pelgrims naar Santiago de Compostela, de heilige plaats van Sint Jacob, beschermheilige van Spanje. De naam vieira komt uit Galicië, waar de sint-jakobsschelp het meest voorkomt. Hier in het zuiden is hij alleen in de wintermaanden te koop.

Zeeslak
caracola

Variërend in grootte van klein tot flink. Goed wassen, weken in zout water en ongeveer drie kwartier koken in bouillon. Haal het vlees uit zijn schelp met een naald of een tandenstoker.

Zee-egel
erizo de mar

Zee-egels, waarvan aan het strand de stekels altijd in kindervoetjes terechtkomen, worden niet vaak verkocht. Koop ze levend en vers, snijd ze doormidden en eet de inhoud rauw met citroensap.

Pijlinktvis
calamar

Calamares moet je wellicht leren eten, maar dan kunnen ze ook verslavend zijn. Rijk aan proteďne en andere voedingsstoffen en bovendien voor 98 procent eetbaar, dus dat is nog eens waar voor je geld. Het is een van de weinige schaal- en schelpdieren die je zonder problemen kunt invriezen. Pijlinktvis heeft een lang, slank lijf en een kop met een korte tentakels. Kleine exemplaren worden wel chipirones of chopitos genoemd, net als de kleintjes van de zeekat.

Zeekat
jibia

Familie van de pijlinktvis, maar met een veel ronder lijf. Zijn inkt is de sepia van weleer, zijn inwendige kraakbeen is het zeeschuim dat in veel vogelkooien te vinden is. Niet zo mals als pijlinktvis en wordt daarom meestal gesmoord of gestoofd in een saus.

Octopus
pulpo

De redelijk smakelijke octopus is de favoriete buit van veel sportduikers langs de Spaanse kust. Vers gevangen wordt hij vaak tegen een grote steen geslagen om hem malser te maken. Spaanse huisvrouwen nemen meestal hun toevlucht tot de snelkookpan, anders moet hij urenlang zachtjes sudderen. De octopus heeft een bolle kop en acht lange tentakels, elk voorzien van een dubbele rij zuignappen.

Op de Markt

Fruit
Groenten
Peulvruchten
Vis
Schelpdieren
Gevogelte
Rundvlees
Varkensvlees
Lamsvlees
Ham
Kaas
Kruiden
Spijsolie

Taakbalk  ●   Wegwijzer  ●  Favorieten  ●  Verkocht  ●  Contact  ●  © 2002 - www.montesdemalaga.com