Montes de Malaga
Real Estate

Onroerend goed, landelijk gelegen huizen te koop in Antequera, Villanueva del Trabuco, Concepcion, Casabermeja, Colmenar, Comares, Riogordo, Malaga, Andalusie, Andalusië, Spanje. Villa's te koop in Malaga, Spanje, onroerend goed, woningen, Malaga, Andalusie, Spanje
English Deutsch
Onroerend Goed Accommodatie Eten & Drinken Services Natuur Cultuur Reizen Weer


« Beginpagina

Eten & Drinken


Thuis

Uit Eten

Op de Markt

Olijven

Wijnen

Tapa's

 

 

Nieuwsbrief


Ja, hou mij op de hoogte van het laatste nieuws, waaronder alle nieuwe en geactualiseerde huizen. Mijn e-mail-adres is:

Fruit

Vers fruit is nog steeds seizoensgebonden, hoewel dankzij moderne transportmiddelen en  opslagmethoden meer vruchten buiten hun seizoen op meer plaatsen beschikbaar zijn. Het meeste fruit dat op de markt verkocht wordt, is gesorteerd naar grootte en kwaliteit, van extra tot primera, eerste, tot segunda, tweede categorie. Prijzen variëren per categorie, maar tussen het ene dorp en het andere. Fruit van buiten het seizoen is natuurlijk duurder dan seizoensvruchten, die vaak plaatselijk geteeld worden.
 

Appel
manzana

Aardig wat variëteiten, het hele jaar door beschikbaar. Nieuwe oogst komt halverwege de zomer tot het vroege najaar.

Abrikoos
albaricoque

Abrikozen moet aan de boom rijpen en dan snel gegeten of verwerkt worden. Zowel opslag als transport doet de vrucht weinig goed. Beschikbaar van vroege zomer tot en met juli.

Avocado
aguacate

Hoewel van oorsprong uit de Nieuwe Wereld voelt de avocado zich uitstekend thuis in Zuid-Spanje, waar ze op grote plantages groeien. De meeste variëteiten rijpen tijdens de wintermaanden, maar avocado's zijn meestal het hele jaar door te krijgen.

Banaan
plátano

Het gros van de bananen komt van de tropische Kanarische Eilanden, waar zoete exemplaren groeien, en in veel mindere mate in Zuid-Spanje. Bananen van binnenlandse oogst  worden plátano genoemd, geïmporteerde vruchten heten banana.

Chirimoya
chirimoya

Een groene peervormige vrucht met facetten als een geslepen diamant ziet er een beetje uit als een grote handgranaat. Het vruchtvlees is wit en zit vol glimmende zwarte zaden. Hij smaakt als een romige citroenananaspudduing. Koop ze onrijp en stevig, eet ze als ze zacht aanvoelen. Verkrijgbaar late herfst, vroege winter.

Kers
cereza

Verschillende variëteiten hebben verschillende namen, zoals, cereza, guinda en picota. Ze variëren in kleur van dieprood, bijna zwart tot geeloranje, en in smaak van mierzoet tot scherp. Hun seizoen is het begin van de zomer.

Dadel
dátil

Deze mierzoete vrucht van de dadelpalm wordt zowel in Spanje geteeld als geïmporteerd.

Vijg
higo

De vijg hoort net zo bij het Spaanse landschap als de olijf. De eerste vijgen verschijnen aan het begin van de zomer. Dit zijn de brevas, vlezige zwarte vijgen die niet goedkoop zijn. Aan het eind van de zomer zijn de gewone variëteiten rijp.

Grapefruit
pomelo

Beschikbaar van de herfst tot en met het voorjaar.

Druif
uva

Er worden veel druivensoorten geteeld, sommige speciaal voor het maken van wijn. Van de handdruiven is de muskadel, de Málaga-druif, waarschijnlijk de bekendste. Druiven zijn te koop vanaf het eind van de zomer tot Oudejaarsavond. Dan worden ze om middernacht gegeten, een bij elke klokslag, wat geluk moet brengen in het nieuwe jaar.

Guava
guayaba

Een tropische vrucht van de Kanarisch Eilanden, te koop in sommige supermarkten.

Citroen
limón

Citroenen zijn het hele jaar door beschikbaar en sommige soorten dragen vruchten en bloesem tegelijkertijd. Er zijn variëteiten met dikke en met dunne schil. Sommige worden groen geoogst en zijn ondanks hun kleur erg sappig en smakelijk.

Limoen
lima

Niet op grote schaal beschikbaar. Kan dienen ter vervanging van citroen.

Mispel
níspero

Een peervormige vrucht ter grootte van een pruim met een diepgele kleur. Het vruchtvlees is erg zoet, een beetje korrelig. Het seizoen is is het eind voorjaar, begin zomer.

Meloen
melón

Van de meloen worden in Spanje veel variëteiten geteeld, met vruchtvlees van lichtgroen tot donkeroranje. Moeten aan de plant rijpen om zoet te worden. Om meloenen tijdens de winter te bewaren, kun je ze met een touwtje ophangen aan het plafond van een koele voorraadkamer. Watermeloen heet sandía. Op veel plaatsen kun je van grote meloenen de helft of een kwart kopen.

Noot
nuez

De belangrijkste noot in de regio is de amandel, almendra, die overal groeit. Spanje is de op een na grootste amandelproducent van de wereld. Ze zijn te koop in de dop, gepeld, geroosterd of gezouten. De op een na populairste noot is niet echt een noot, maar een ondergrondse peulvrucht: de pinda of cacahuete. Cashewnoten zijn anacardos, , walnoten zijn nueces de nogal, pecannoten zijn nueces americanas, hazelnoten zijn avellanas, pistachenoten heten pistachos. Kastanjes heten castañas en zijn vanaf de herfst verkrijgbaar, wanneer je ze vers geroosterd kunt kopen bij stalletjes op straat.

Sinasappel
naranja

De Spaanse naam voor de sinasappel komt uit het Sanskriet, naranga, die de Moren tezamen met de vrucht naar Spanje brachten. Hun sinasappels waren bitter, gewaardeerd om hun decoratieve waarde en de geur van de bloesems en de schil. De Portugezen brachten op hun reizen in de 15e eeuw zoete sinasappels mee uit China en tegenwoordig worden de meeste handsinasappels in  Spanje chinas genoemd. Het seizoen loopt van de herfst tot het voorjaar. De kleur van de schil wordt beïnvloed door de nachttemperaturen en zwoele nachten kunnen ervoor zorgen dat volledig gerijpte vruchten toch een groene schil houden.

Perzik
melocotón

De perzik is een echte zomervrucht. De kleur varieert van vuurrood tot lichtoranje tot bijna geel. Ze moeten aan de boom rijpen. Nectarine is een perzikvariëteit met gladde schil, die meestal wat eerder te krijgen is dan de gewone perzik.

Peer
pera

Een vrucht van de zomer tot de vroege winter, maar hij lijkt wel het hele jaar door te koop. Peren zijn er in allerlei kleuren en grootten, sommige zo groot als een grapefruit. Peren worden doorgaans onrijp geoogst.

Kaki
caqui

Rijpe vruchten lijken net kleine tomaten. Komt in het najaar op de markt.

Ananas
piña

Ananas wordt geteeld op de Kanarische Eilanden en is vooral rond feestdagen, zoals Kerstmis, te koop. En rijpe ananas heeft een sterk aroma en zachtgeel vruchtvlees.

Pruim
ciruela

Pruimen worden de hele zomer door verkocht. Ciruelas pasas zijn gedroogde pruimen, of pruimedanten.

Granaatappel 
granada

Granaatappels, die aan het begin van de herfst rijp zijn, zijn lang niet overal te koop, hoewel ze op grote schaal geteeld worden in Zuid-Spanje. Ze zien eruit als appels met een harde schil, met rode blos en een kroontje. Van binnen is de vrucht gevuld met diamantachtige rode pitten, de eetbare zaden.

Cactusvijg
higo chumbo

Deze stekelige cactus werd vroeger als omheining rond afgelegen boerderijen geplant. De vrucht is peervormig, rozegeel van kleur, een bedekt met stekels. Ze worden vaak op straat verkocht door verkopers die ze voor je schillen. Je kunt ze ook in het wild oogsten, maar je moet ze nooit met je blote handen beetpakken voordat ze geschild zijn.

kweepeer
membrillo

De kweepeer ziet eruit als een grote, knobbelige, gele appel. Hij is harder en korreliger dan een appel en, hoewel hij vers gegeten kan worden, wordt hij meestal gekookt. De herfst is het seizoen van de kweepeer.

Mandarijn
mandarina

Dit smakelijke lid van de citrusfamilie is de eerste die in de herfst op de markten verschijnt en is dankzij de zaadloze clementinas in het voorjaar het langst te koop. Ze lijken sneller te bederven dan sinasappels, dus koop ze vers en laat ze niet te lang liggen.

Op de Markt

Fruit
Groenten
Peulvruchten
Vis
Schelpdieren
Gevogelte
Rundvlees
Varkensvlees
Lamsvlees
Ham
Kaas
Kruiden
Spijsolie

Taakbalk  ●   Wegwijzer  ●  Favorieten  ●  Verkocht  ●  Contact  ●  © 2002 - www.montesdemalaga.com